Les Campanes a Catalunya

 

 

      Diu la llegenda, que quan Almanzor va arribar, amb el seu exèrcit, a conquerir Compostela, (10 d’Agost de 997) com a humiliació als vençuts, despenjà les campanes i les carregà a les espatlles dels cristians per fer-les portar cap a Córdoba.

      La mateixa llegenda afegeix, però, que, mes tard, quan, amb la reconquesta, els musulmans perderen Córdoba, vençuts per les tropes del rei castellà Ferran III el Sant (1236) foren ells, els musulmans, els que hagueren de carregar les campanes de tornada a Galícia.

 

     Les campanes han estat sempre relacionades amb el poble que representen, en son la seva veu i es per aquest motiu que han estat sempre maltractades pels opressors.

      

       Un altre exemple d’això ho visqué la ciutat de Barcelona quan, en una revolta al 1773 es feu servir la campana Honorata ( la original, no la que hi ha ara ) per a tocar sometent. El rei Felip V la va fer trossejar i fondre com a càstig.

 

....la varen fondre sense mes raons/ i del metall en varen fer canons/ per ofegar la veu de les campanes..... J. M. de Segarra.

 

 

Les campanes, com moltes altres coses, tenen elements que les fan diferents d’una a altra contrada. Així, no es munten ni es toquen igual a Catalunya que, per exemple, a Castella. Per tant tampoc el seu so es igual a un lloc que a l’altra.

       De fet, com en tot, es noten diferències, inclòs, d’un poble a l’altre, encara que siguin veïns. Ja que a cada lloc “parlen” d’una forma diferent.

 

       Una de les primeres coses que ressalten al mirar una campana muntada “ a la catalana” es el seu contrapès de pedra, substituït, en alguns casos, a finals del S. XIX per uns de fosa de ferro, obra d’una empresa que després popularitzà el desastrós jou complert de ferro. Desastrós per la gran quantitat de campanes que es trencaren degut a aquest sistema i perquè modifiquen el so de les campanes fent-el molt més estrident.

       I no parlem de quan a tot això s’hi afegiren els motors elèctrics. Un desastre !

      

Les campanes, a Catalunya, es munten “a la catalana” per a ser tocades “a la catalana”

 

       El toc a la catalana consisteix en portar les campanes “a seure”, es a dir, posar-les en posició invertida, de cap per avall, i quietes, aguantades per uns ferros, collats a la pedra, on s’apoia el braç de la corda de la campana. Per a aconseguir-ho, les campanes han d’estar molt ben equilibrades, d’aquí el contrapès de pedra. Un cop totes les campanes en aquesta situació, el campaner les fa caure, totes juntes, tibant totes les cordes a l’hora. Així la campana, a Catalunya, mai dona la volta completa com fan els motors elèctrics.

       Aquest toc s’ha provat de reproduir mecànicament, però davant de la dificultat de fer-ho, alguns han dit que “ aquest toc no es català “ ( que em diguin què es, doncs ! )

       Tanmateix el contrapès de pedra, que s’ha de fer picant la pedra a mà i molt ben fet per a poder fixar-el de forma segura, es massa laboriós i per això es munten els jous industrials, encara que siguin de fusta, que ja vénen fets. Per a justificar-ho s’usen arguments com que a Catalunya no s’han usat mai els contrapesos de pedra. Que m’expliquin, dons, d’on han sortit la gran quantitat d’aquests “pedrots” ja que se’n troben per tot arreu, inclòs convertits en escultura moderna o en banc per a seure.

 

     Ara que es comença a veure un ressorgiment de la figura del campaner i del gust per les coses tradicionals, es l’hora d’exigir als restauradors que respectin les nostres tradicions i la veu de les nostres campanes.

 

 

Joan Pedrals

2004

PÀGINA ANTERIOR