El rellotge de la Catedral de Santiago de Compostela

 

 

 

Sembla ser que el primer rellotge que tingué la Catedral de Santiago, s’instal·là a finals del S. XIV o a primers del S. XV. De fet en parla una acta del Consell Catedralici, datada al 1406, per la qual es contractava a Joan Abarca com a cuidant  del rellotge. No és del tot segur que aquest primer rellotge fos mecànic, ja que, aleshores, era freqüent que les hores les marqués un “sonador” a cops de martell.

       

        Des de llavors, a través d’aquests cinc segles, hi ha hagut diferents màquines i diferents cuidants a tenir-ne cura. De tot plegat, en queda poca informació documental.

 

        Arribats al 1831, l’Arquebisbe Rafael de Vélez, encarregà l’actual rellotge “hanc novam sua pecunia” a l’enginyer del Ferrol Andrés Antelo. Aquest ja havia fet altres rellotges per a la zona i era famós per la seva excel·lent preparació com a cronometrista.

 

        Antelo va fer un rellotge molt avançat a la seva època, aquest és el motiu de que encara avui sigui un referent de precisió.

 

        El rellotge, muntat dins la torre que fa cantonada entre les places de La Quintana i la de Plateries, la torre dita de “La Berenguela”, queda disposat dins un armari amb les portes amb vidres que el protegeixen de la pols.

 

Disposa de quatre esferes, una a cada cara de la torre, amb una sola agulla per a indicar l’hora. Toca les hores sobre la campana Berenguela, construïda per Pedro de Guimes el 1711. Amb un pes d’unes onze tones i una boca de 2.10 metres, aquesta és una de les campanes més grans d’Espanya.

 

 

 

 

 

 

        De fet, les actuals campanes del rellotge (tant la dels quarts com la de les hores) son la copia exacta de les del 1700, trencades a finals del segle passat. Aquestes campanes originals es poden veure, ara, exposades al claustre.

 

 

 

 

 

 

 

 

        L’any 2000, vaig tenir l’honor de ser cridat per a restituir el só original a les noves campanes del rellotge.

 

 

 

 

 

 

Joan Pedrals

2000

 

PÀGINA ANTERIOR